• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Виховна година присвячена 150-й річниці з дня народження видатного Михайла Сергійовича Грушевського.

Виховна година присвячена 150-й річниці з дня народження видатного Михайла Сергійовича Грушевського.

2016-09-21

/Files/images/den_znan_2016/SDC15216.JPG

Великий українець

(до 150річчя від дня народження Михайла Грушевського)

Рано набравши охоти до читання, позбавлений товариства, відірваний від ґрунту, я виростав серед мрій і фантазій, замкненим в собі відлюдником

Михайло Грушевський

21вересня в залі бібліотеки гуртожитку ДПТНЗ «Сумського ВПУ будівництва і дизайну» проведена виховна година присвячена 150-й річниці з дня народження видатного публіциста, професора історії, організатора української науки, політичного та громадського діяча, соціолога, голови Центральної Ради УНР, багаторічного голови Наукового Товариства ім. Т. Шевченка у Львові, завідувача кафедри історії Львівського університету, автора понад 2000 наукових праць Михайла Сергійовича Грушевського.

У кожного народу є свої історичні постаті першої величини, яких не в змозі прикрити пил віків, як і не можуть зламати їх кайдани можновладців чи оббрехати діячі псевдонауки. До таких велетнів української національної культури, політичної думки і дії останніх двох століть належить Михайло Грушевський.

Ведучі виховної години Ірина Нестеренко та Віталіна Юрченко донесли до аудиторії біографічні відомості про нелегке життя і діяльність не тільки автора праць, а й творця історії.

В ході заходу бібліотекар Алла Кравченко зазначила, що саме з його іменем, його творчою спадщиною, насамперед, пов’язані ідеї української культури, науки, громадської думки, відродження історичної свідомості і національної гідності народу.

По закінченню заходу вихователі гуртожитку Наталія Вірченко та Тетяна Кирноз наголосили на тому, що особливої популярності постать і творчість Михайла Сергійовича Грушевського набули після проголошення незалежності України в 1991 р. Він став символом боротьби за національну незалежність, його цитують, перевидають, за його підручниками навчаються в школах.

Михайло Грушевський вважав, що «завдяки історичній пам'яті людина стає особистістю, народ – нацією, країна – державою».

/Files/images/den_znan_2016/SDC15216.JPG/Files/images/den_znan_2016/SDC15222.JPG/Files/images/den_znan_2016/SDC15218.JPG/Files/images/den_znan_2016/SDC152310.jpg/Files/images/den_znan_2016/SDC15224 (1).JPG

Кiлькiсть переглядiв: 0