Чорнобиль… Спомин крізь роки

2017-04-27

/Files/images/27042017_chornobil/картинка.jpg

Хай стане мир міцнішим у стократ,

Хай над землею чисте небо буде.

Чорнобиль - попередження, набат,

Його уроки людство – не забуде.

М. Луків

Чорнобиль... Чорний біль нашої землі. Скільки б не минуло років - це слово полум’янітиме чорним вогнищем скорботи в наших серцях…

26 квітня в літературній вітальні бібліотеки «Сумського ВПУ будівництва і дизайну» відбувся вечір-реквієм «Чорнобиль – рана України».

… Була квітуча весна, напоєна пахощами землі. Ніхто не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписана в історію нашого народу…

Вже тридцять перший рік ми живемо у післячорнобильській ері, під знаком зловісної зірки. Для України, для всіх, хто прямо чи побічно причетний до трагедії Чорнобиля та її наслідків, час ніби розділився на дві частини: до 26 квітня 1986 року і після нього.

Чорнобиль став лихим знаком найсильніших саморуйнівних дій людини. Мирний атом в одну мить став лютим ворогом.

«Джерело атомної енергії, що вважалося цілком безпечним, заподіяло шкоду, реальний обсяг якої і досі не визначений. Чорнобильська катастрофа фактично нездоланна, оскільки головним її наслідком є радіація, незрима й невідчутна, здатна діяти протягом тисяч років і на величезних територіях. Саме тому Чорнобиль чорним болем відлунює в серці кожного українця» – зазначила у вступному слові бібліотекар училища Алла Кравченко.

Аварія на Чорнобильській АЕС, смертоносне полум'я зловісної пожежі висвітило кожного, хто там працював і жив, визначило перших із перших. Вони, ризикуючи своїм життям, кинулися до реактора, аби своїми грудьми відвернути трагедію:

Душевні, добрі, сильні, вперті

Змогли стихію подолать

Комусь прийшлось назавтра вмерти,

Комусь ще довго помирать

Чорнобильський смерч забрав життя тисяч людей…

Ведучі заходу розповіли учням про причини і наслідки аварії на ЧАЕС, про вплив радіації на здоров’я людей та навколишнє середовище, а також наголосили на тому, що Чорнобиль – це не лише національне лихо, це найбільша техногенна катастрофа в історії людства.

На заході звучали музичні твори та проникливі вірші про Чорнобиль . Учні ознайомились з тематичною книжковою виставкою «Чорнобиль, і сум і біль», переглянули фоторепортажі, публікації в добірці періодичних видань.

В кінці заходу, присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто віддав своє життя, ліквідуючи наслідки чорнобильської катастрофи.

Вічна пам’ять загиблим, вічна шана подвигу героїв-ліквідаторів!

/Files/images/27042017_chornobil/IMG_4255.jpg/Files/images/27042017_chornobil/IMG_4257.jpg/Files/images/27042017_chornobil/IMG_4260.jpg/Files/images/27042017_chornobil/IMG_4261.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 0