• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Україна соборна – наша гордість і слава

Україна соборна – наша гордість і слава

2017-01-18

/Files/images/180117_sobornst/1.jpg

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

Цій знаменній події був присвячений тематичний вечір «Україна соборна – наша гордість і слава», який відбувся 18.01.2017 в літературній вітальні ДПТНЗ «Сумське ВПУ будівництва і дизайну» з учнями гуртожитку.

Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна із важливих сторінок нашого минулого. Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У ньому ми чуємо слово «собор».

Прологом до вечора стали слова великого українського класика Олеся Гончара: «Бережіть собори душ наших!». Собор душі є у кожного із нас. Берегти його, означає слідкувати за своїми думками, діями, вчинками. Одним із головних завдань собору душі є знати і пам’ятати свою історію.

Акцентувалась увага на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918- початку 1919 року охопив майже всю Україну. Учні підготували коротку літературно-художню розповідь про урочисте святкування об’єднання УНР і ЗУНР, згадали великі слова, які виголосив представник Директорії Федір Швець: «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна – в одну Велику Україну… Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу».

Ця розповідь викликала у присутніх почуття радості і гордості за свій народ, який вперше за шістсот років зробив серйозний крок до об'єднання більшості етнічних українських земель в єдину державу. Об'єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам'яті українців.

На тематичному вечорі демонструвалась історико-літературна книжкова виставка «Задзвонили срібні дзвони в Україні», література якої висвітлювала цю історичну подію України.

Задзвонили срібні дзвони в Україні,
Аж по світі по широкім стало чути:
«Зустрічайте Воскресіння день! Віднині
Навік-віки Україні вільній бути!».
Зашумів відвічний Київ прапорами,
Розлилась народу повідь по Подолі,
На майдані, на Софійськім, з корогвами
Зустрічала Україна свято волі.
Україно, нездоланна вища Мати
Володимира, Богдана і Тараса.

Бог тобі призначив жити, не вмирати,
Бути світові як захист і окраса.

/Files/images/180117_sobornst/2.jpg/Files/images/180117_sobornst/3.jpg/Files/images/180117_sobornst/5.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 0