• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Героям Небесної Сотні присвячується…

Героям Небесної Сотні присвячується…

2015-12-16

/Files/images/novoe/SDC1498800.jpg

Сьогодні ми знову в скорботі й з великою вдячністю згадуємо Героїв Небесної сотні. Світлою молитвою за Україну та патріотичними закликами 16 грудня розпочався захід, присвячений пам’яті Героїв Небесної Сотні: «Для тебе живу, Україно!», в бібліотеці ДПТНЗ «Сумське ВПУ будівництва і дизайну».

…Їх назвали Небесною сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Героїчна сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-Охоронцями на небі…

Захід-реквієм розпочався тужливою лемківскою піснею «Гей, пливе кача по тисині», яка стала символом Небесної сотні. Ведучі заходу Даша Гончаренко (12 гр.) та Каріна Єлісєєва (12гр.) допомогли присутнім пригадати хронологію подій Революції гідності: з чого все почалося і якими жахливими подіями пародовжилося протистояння. Учні декламували вірші, присвячені полеглим за свободу, прослуховували пісні, написані в пам`ять про Героїв Небесної сотні, запалили свічку пам’яті. Усі присутні вшанували героїв Небесної сотні хвилиною мовчання.

Бібліотекар Алла Кравченко наголосила: «Мільйони українців віддали свої життя за власну націю і державу. Захисники нашої Вітчизни поклали душу і тіло на вівтар свободи своєї країни і ми про це повинні завжди пам’ятати. Нас убивали, нищили голодоморами, вивозили до Сибіру, саджали по тюрмах. Але українська нація – нескорена і вільна! Зараз розпочинається відлік новітньої історії України. Небесна сотня виконала свою земну місію. Тепер наша черга».

Здавалося б, нове життя, за яке полягла Небесна сотня, вже почалося. Та чорне гайвороння біди знову зібралося на сході України. Майдан перейшов у війну. Сотні тисяч українців за покликом серця піднялися на захист Батьківщини.
Присутні на заході вихователі гуртожитку Тетяна Кірноз та Наталія Вірченко закликали всіх присутніх долучити частинку своєї душі до всенародної підтримки наших захисників Вітчизни у важкий для неї час: «Ми маємо робити все від нас залежне, щоб ті смерті не були марними. Нам є з кого брати приклад – це герої «Небесної сотні», які полягли під час акції протесту на Євромайдані у грудні 2013 та лютому 2014 роках, і ті, хто залишившись живими, зараз в складі Національної гвардії та українського війська безстрашно воюють за цілісність кордонів нашої держави. Країна після трагедії стала іншою і українці вкотре довели, що ми – свободолюбива нація, яка має високу людську та національну гідність».

…Небесна сотня вже два роки молиться за Україну. А ми молимося за них, сподіваємося і віримо…

А сотню вже зустріли небеса…

Летіли легко, хоч Майдан ридав.

І з кров’ю перемішана сльоза....

А батько сина ще не відпускав.

Й заплакав Бог, побачивши загін –

Спереду – сотник, молодий, вродливий,

І юний хлопчик в касці голубій,

І вчитель літній – сивий-сивий.

І рани їхні вже не їм болять…

Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло…

Як крила ангела, злітаючи назад,

Небесна сотня в вирій полетіла...

…Загиблі хлопці своїми життями спокутували цю вину за всіх! Це має пам’ятати кожен! Сьогодні, завтра, завжди. Без цього ми не зможемо відбудувати свою країну!

Українці в останні роки пройшли надзвичайно важкий іспит, продемонструвавши всьому світові свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи. Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків. Тож будемо з шаною зберігати і захищати цей безцінний скарб!

/Files/images/novoe/SDC14987.JPG/Files/images/novoe/SDC14992.JPG/Files/images/novoe/SDC14988.JPG/Files/images/novoe/SDC14995.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 0