Міжнародний день толерантності

2014-11-17

/Files/images/novini/psiholog/фото толерантныість 019.jpg

Ображаючи іншого, ти не
турбуєшся про самого себе

Леонардо да Вінчі

16 листопада в усьому світі відзначається Міжнародний день толерантності. Його запровадили у 1995 р. за рішенням ЮНЕСКО. Толерантність — здатність індивіда сприймати без агресії думки, які відрізняються від власних, а також особливості поведінки та способу життя інших. Терпимість до іншого (незвичного) способу життя, поведінки, звичаїв, почуттів, ідей, вірувань. Толерантність має свій діапазон, виходячи за який індивід втрачає можливість для нормального існування. Це також стосується і більших утворень: громада, нація, етнос, раса.

Життя суспільства, громади, як і життя окремої людини, ґрунтується на впливі ідей, поглядів, теорій. За часи історії людства їх промайнуло чимало. Вони оволодівали розумом людей на більший чи менший термін. Деякі з них закликали до барикад, призводили до війн, були підставою для створення «образу ворога» з іншого народу тощо.

Але з розвитком суспільства люди почали розуміти, що Земля не така вже й велика, що всі люди — сусіди, а вона — наш спільний дім, який треба берегти. Для того ж, щоб поєднати зусилля, треба знаходити спільну мову. В безмежному морі різноманітних культур, думок, ідей, що належать людям різних країн на планеті, на допомогу має прийти «рятівне коло» толерантності. Вже у XVIII ст. французький філософ-просвітитель Вольтер сказав свою знамениту фразу: «Ваші ідеї мені глибоко осоружні, але я віддам життя за ваше право їх виголошувати».

У рамках тижня до Дня Толерантності з метою пропаганди толерантного ставлення в учнів один до одного соціальним педагогом Гаценко М.Ю., практичним психологом Біловол Л.В. та учнівським самоврядуванням була проведена Акція «Ти нам потрібен! Приєднуйся!». Участь в заході прийняли як учні навчального закладу, так і педагоги.

Проведення цієї акції дозволило «мешканцям училища» відчути себе єдиним цілим.

Акція до Дня Толерантності закінчилася. Але бажано, щоб не закінчувалося толерантне ставлення до людей в серцях кожного з нас. Президент учнівського самоврядування Баб'як А. наголосила на тому, що для того щоб досягти успіху в житті, не марнувати сил на конфлікти, «побутові війни», доцільно сформувати в себе толерантність як рису характеру.

Ученицею гр.11 Моренець Ліною було проведено соціологічне опитування учнів до Дня толерантності. 95% опитаних учнів знайомі з поняттям «Толерантність». 50% опитаних учнів почули це слово від батьків; 25% - від вчителів. Усі опитані знають про щорічне святкування Дня толерантності – 16 листопада. Під вказаним поняттям учні розуміють: ввічливе ставлення, розуміння один одного, повагу, терпимість, любов до батьків. Цікаво буде знати, що на думку учнів, найголовнішою причиною, що спричиняє породження зла та насильства є:

  • 50% вважають – проблема соціальних відмінностей;
  • 25% - проблема батьків та дітей;
  • 20% - проблема різних точок зору;
  • 5% - інші проблеми (як от вік, релігійні погляди, зовнішність, національність та ін.)

За висновками, що зробили учні, особистість, що прагне до толерантності, має володіти наступними якостями: повагою, вихованістю, добротою, культурою, вмінням спілкуватись, чемністю, взаєморозумінням, врівноваженістю, ввічливістю, інтелігентністю, щирістю, гуманністю. Можна ще далі продовжувати цей перелік якостей. Але, якщо кожен з нас буде старанно виховувати в себе хоча б одну якість, в світі стане більше посмішок, буде жити краще.

Кiлькiсть переглядiв: 0