• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • З учнями Сумського вищого професійного училища будівництва і дизайну говорили про Міжнародний день боротьби за ліквідацію насилля над жінками

З учнями Сумського вищого професійного училища будівництва і дизайну говорили про Міжнародний день боротьби за ліквідацію насилля над жінками

2017-11-25

/Files/images/211117_pervomayka_pro_nasilstvo/DSCN6681.JPG

21.11.2017 до ДПТНЗ «Сумське вище професійне училище будівництва і дизайну» запросили старшого інспектора УПД Галицького О.І., який говорив з учнями I, III курсу про Міжнародний день боротьби за ліквідацію насилля над жінками.

25 листопада, світ відзначає Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Це найпоширеніше порушення прав людини в світі. Жорстоке поводження забирає більше життів і набагато частіше перетворює жінок у інвалідів, ніж онкологія, малярія, дорожньо-транспортні пригоди та військові дії разом узяті.

25 листопада був проголошений Генеральною асамблеєю ООН Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок у 1999 році. Хоча активістки феміністично налаштованих жіночих рухів відзначали цю дату як день боротьби проти насильства, починаючи з 1981 року. І цей листопадовий день був вибраний, природно, не випадково.

Історія пам’ятної дати

Осінь 1960-го року ознаменувалася в Домініканській Республіці політичними протестами. Серед активістів були і три сестри Мірабал. 25 листопада 1960 вони були жорстоко вбиті за наказом правлячого в той час домініканського диктатора Рафаеля Трухільо.

Не виключено, що саме за цю показову страту криваву над сестрами Мірабал, відплата не змусило себе довго чекати диктатора. Наступний, 1961-й рік став останнім роком його правління. А жорстока розправа над трьома беззахисними жінками збереглася в народній пам’яті надовго.

Факт прояву такої публічної жорстокості мав світовий резонанс. І в 1981 році, коли активістки жіночих рухів вирішили вибрати дату для того, щоб привернути більшу увагу громадськості до проблем насильства над жінками, вони згадали про 25 листопада 1960 року. Тоді і було вирішено в пам’ять про сестер Мірабал, не побоявшись так сміливо і відкрито заявити про свої політичні права, відзначати день протесту проти насильства по відношенню до жінок щороку 25 листопада. А ще через кілька років цей день став міжнародною датою.

Факти і цифри

Незважаючи на те, що на дворі XXI століття, статистика про факти насильства по відношенню до жінок невтішна. Але навіть офіційно публікуються дані про це не відображають, на жаль, про дійсний масштаб проблеми.

По-перше, систематичні дослідження в цьому напрямку не ведуться. По-друге, виною тому самі жінки-жертви, які боятися зізнатися у своїх стражданнях. З різних причин: через страх, сорому, дрімучого невігластва. Тому, незважаючи на те, що представники жіночих рухів отримують інформацію про цю проблему у всіх країнах світу, реальні показники, можливо, вище.

Якщо перейти до цифр, то загальна картина складається наступна:

33,4% жінок хоча б раз у житті піддадуться якому-небудь увазі насильства, включаючи тілесні.

20% жінок відносять до потенційним жертвам згвалтування чи спробам згвалтування.

Враховуючи, що частка жінок у світовому населенні, обчислюється цифрою 49,7%, що становить трохи більше 3 мільярдів, то зрозуміло наскільки високі ці показники. Сюди ж слід додати і той факт, що в результаті всіх робиться у світі абортів, на світ не народжується більше дівчаток. Оскільки вважається, що їх зачати простіше, ніж хлопчиків. Виходить, навіть до народження жінка схильна до насильства за статевою ознакою.

З географічної точки зору від насильства найбільше страждають азіатки. А якщо говорити про фізичне насильство, включаючи вбивства, то тут лідирують Австралія, Канада, Ізраїль, ПАР, Колумбія і США.

Явні і приховані форми насильства

Що сумно в цій статистиці те, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я: більшість жінок, що відчувають протягом свого життя будь-яке насильство, відчувають його, як правило, від знайомого (гірше того – близького) людини.

Таким чином, доводитися констатувати, що переважна кількість випадків насильства над жінками відбувається в сім’ї. Причому, мова ж іде не тільки про явні формах фізичного насильства, які очевидні, а й про приховані його формах.

Фізичне насильство

Під словом “насильство” розуміється не тільки спричинення жінці ушкоджень або травм. І навіть не тільки випадки ув’язнення в стінах рідного дому, які теж, на жаль, зустрічаються. Фізичним насильством є будь-яка фізична дія, спрямована на підпорядкування жінки. Це і ляпас, і відштовхування, і груба сила, що зупиняє жінку. А ви самі ніколи не шльопали своїх неслухняних дочок? Це міні-який акт насильства теж.

Сексуальне насильство

Мається на увазі і будь-якого роду примус до сексу, і агресія, якої може супроводжуватися статевий акт, звершений жінкою за згодою. Навіть сам факт сексуального домагання – різновид насильства. Але є і ще один нюанс. Якщо чоловік під час сексу задовольняється виключно сам і не прагне задовольнити жінку, то він фактично теж здійснює насильство над жіночою природою, прирікаючи її на убогі зносини, що не приводять до оргазму.

Психологічне насильство

Все, що стосується якогось би то не було приниження жінки – психологічне насильство. Воно може виражатися в постійній критиці, образах, приниженні значущості в сім’ї. Всі розмови про те, що місце жінки на кухні або що роль жінки повинна обмежуватися побутом, навіть якщо його називають поетично “домашнє вогнище” – прояв насильства. Все, що нав’язує жінці спосіб життя їй чужий, все, що заважає їй висловлюватися відкрито – теж насильство.До речі, до уваги матерів! Проаналізуйте, як часто ви тяжіє своїм авторитетом над власними доньками? А адже вони вже міні-жінки!

Економічне насильство

До цього виду насильства відноситься будь-яка фінансова залежність. Не правильно, якщо дружина змушена просити гроші у чоловіка, ще огидною, якщо, отримавши гроші, вона повинна до копійки відзвітувати у витрачених фінансах. Також не чесно виглядає, коли чоловік приховує отримані доходи. У тій же мірі до насильства ставитися, якщо всі рішення з придбань в будинок, включаючи продукти харчування, приймає чоловік, абсолютно ігноруючи думку дружини. Економічне насильство може проявлятися і як заборона чоловіка на отримання дружиною освіти або як його протест проти бажання дружини будувати свою кар’єру.

Під гнітом – це не життя!

Насильство щодо жінок явище складне, багатогранне. Воно проявляється і в абсолютно очевидних фактах, і завуальовано під стали вже звичними для нашого життя явищами. Але ніяке насильство не проходить безслідно. Щоб викоренити це остаточно, потрібні всеосяжні заходи, що мають суспільний характер і закріплені законодавчо.

Можливо, тому міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок поклав початок цілій 16-денний акції проти гендерного насильства. У рамках цієї акції відзначається ще кілька дат.

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Доведено, що при сприятливі фактори жінки заражаються швидше за чоловіків, жіночий організм вразливіші.

6 грудня – річниця з Дня “Монреальської різанини”. Цього дня в Монреалі 14 дівчат студенток були зарізано тільки за те, що мали феміністичні погляди.

10 грудня – День прав людини. У 1948 році Загальної декларації прав людини країн-членів ООН було закріплено офіційно право “на життя, свободу і недоторканність особи для всіх без виключень”.

Святкування Дня прав людини логічно завершує розпочату 25 листопада тему боротьби проти насильства, і дуже точно символізує, що саме жінка-мати дає світові людини, наділеної від народження рівними з іншими людьми правами та можливостями.

Завдання суспільства по відношенню до жінок, які стали жертвами насильства, – вселити в них надію, що вихід є!

/Files/images/211117_pervomayka_pro_nasilstvo/DSCN6679.JPG/Files/images/211117_pervomayka_pro_nasilstvo/DSCN6680.JPG/Files/images/211117_pervomayka_pro_nasilstvo/DSCN6678.JPG/Files/images/211117_pervomayka_pro_nasilstvo/DSCN6683.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 0