• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ШАХРАЙСТВА З БОКУ ПОСЕРЕДНИКІВ У ПРАЦЕВЛАШТУВАННІ ЗА КОРДОНОМ

ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ШАХРАЙСТВА З БОКУ ПОСЕРЕДНИКІВ У ПРАЦЕВЛАШТУВАННІ ЗА КОРДОНОМ

2017-10-28

/Files/images/18102017_torgvlya_lyudmi/торгівля.jpg

Ви хочете знайти роботу за кордоном за допомогою посередників? Що ж, це один із найпоширеніших способів працевлаштування за кордоном, який у той же час може призвести до сумних та неприємних наслідків.

Знайте, що в Україні діє низка шахрайських посередницьких фірм, жертвами яких стає багато українських громадян. Звертаючись до послуг таких посередників-шахраїв, Ви ризикуєте не лише витратити даремно купу грошей, але й також втратити здоров’я й навіть життя.

10 кроків до безпечної співпраці з посередниками

Крок 1 Попросіть посередника (фірму чи приватного підприємця) показати Вам ліцензію Міністерства праці й соціальної політики України на працевлаштування громадян України за кордоном. Занотуйте таку інформацію:

v номер ліцензії та дата видачі;

v офіційна назва та адреса агенції.

Крок 2 Зателефонуйте до Міністерства праці й соціальної політики України (0 (044)289-50-97, ПН-ЧТ з 17.00 до 18.00, ПТ з 17.00 до 17.45), щоб перевірити, чи ця ліцензія є дійсною.Також обов’язково уточніть, на які країни розповсюджується отримана посередником ліцензія.Якщо посередник обіцяє Вам працевлаштування в Канаді, США чи Чеській Республіці, а в Міністерстві Вам повідомлять, що ліцензію посередник має лише щодо Чеської Республіки, то діяльність із посередництва в працевлаштуванні в Канаді та США є незаконною!

Крок 3 Укладіть договір із посередником про надання послуг щодо працевлаштування за кордоном. Договір повинен містити таку інформацію:

v номер, дата, місце укладення договору; v повна назва фірми-посередника, номер і дата видачі ліцензії на посередництво в працевлаштуванні за кордоном, місцезнаходження посередника;

v відомості про клієнта (прізвище, ім’я та по-батькові, місце проживання тощо);

v визначення предмета договору: надання послуг із пошуку роботи за кордоном;

v місце підписання трудового договору з роботодавцем;

v права, обов’язки та відповідальність сторін;

v умови змін, розірвання та анулювання договору;

v порядок вирішення спірних питань;

v визначення форс-мажорних обставин та дії сторін при їх настанні;

v перелік додаткових послуг, що можуть бути надані посередником за плату;

v термін дії договору;

v реквізити сторін договору.

Уважно прочитайте договір із посередником про надання послуг. Ви маєте ясно розуміти:

v які послуги посередник зобов’язується Вам надати;

v що буде у випадку, якщо посередник не надасть Вам послуг,передбачених у договорі.

Крок 4 Знайте, що згідно із чинним законодавством України (п. 7.1.5. спільного Наказу Державного комітету України з питань регуляторної політики й підприємництва від 19.12.2001 р. N 155/534), Ви сплачуєте посереднику за послуги тільки ПІСЛЯ того, як підписано контракт із роботодавцем (а не тільки із самим по-середником). Відповідно, вимога сплатити гроші наперед є порушенням умов ліцензії. Повідомте про це Міністерство праці та соціальної політики телефоном (див. крок 2) або письмово (бажано рекомендованим листом):Міністру праці та соціальної політики України (П.І.П. діючого міністра), вул. Еспланадна, 8/10, Київ, 01001 Відправте також копію листа:

Міністру внутрішніх справ України

(П.І.П. діючого міністра)

вул. Академіка Богомольця, 10

Київ, 01024,або зверніться до місцевого управління Міністерства праці та соціальної політики України в місцевій державній адміністрації.

Крок 5 Обов’язково візьміть документ, що підтверджує те, що Ви сплатили посереднику за надання послуг із працевлаштування за кордоном, та звірте, чи назва та інші реквізити посередницької фірми/приватного підприємця на платіжному документі повністю відповідають назві та реквізитам тої посередницької організації, з якою підписано договір про послуги. Пам’ятайте, що приймаючи якісь послуги роботодавця або посередника «в борг»,Ви ризикуєте потрапити в боргову кабалу. Вас можуть змусити «відпрацьовувати борг» в неприйнятних умовах і без можливості залишити роботодавця.

Крок 6 Перед тим як підписувати контракт, обов’язково ознайомтесь із правами працівників та мігрантів у відповідній країні призначення. У більшості країн встановлені стандарти мінімального рівня оплати праці, максимальної тривалості робочого дня та компенсацій у випадку нещасних випадків на виробництві.

Крок 7 Перш, ніж підписувати трудовий договір (контракт), уважно його перечитайте. Якщо маєте хоч найменші сумніви, візьміть текст із собою й перечитайте в спокійній обстановці. Роботодавець або посередник не повинен примушувати Вас підписати угоду якомога швидше. У Вас має бути достатньо часу, аби ознайомитись з угодою й обміркувати своє рішення. Пам’ятайте, що всі умови Вашої майбутньої роботи повинні бути відображені в трудовій угоді: обов’язки, зарплата, вихідні, понаднормові години, медичне страхування, тощо. Фахівці Центрів консультування МОМ завжди раді допомогти в оцінці безпечності контракту: можна завітати до Центру особисто або надіслати копію контракту поштою, факсом або електронною поштою.

Крок 8 Особисто зателефонуйте до Посольства країни, у якій Ви збираєтесь працювати, щоб дізнатися про тип візи, який Вам потрібен, та повний перелік документів, необхідний для її отримання. Особисто зверніться до Посольства відповідної країни для отримання робочої візи. Пам’ятайте, що робочу візу можна відкрити тільки особисто. Пропозиція відкрити робочу візу для Вас є ознакою шахрайства, адже тільки туристичну й службову візи (тобто на відрядження) можна відкрити для когось.

Пам’ятайте, що правдива інформація, надана посольству, – це спосіб захисти себе від експлуатації після прибуття до країни призначення, адже посольства перевіряють надану їм інформацію, зокрема, компанію, яка запропонувала Вам роботу. Пам’ятайте, що нелегальне працевлаштування залишає Вас беззахисним перед зловживаннями з боку роботодавців і примушує постійно побоюватись, що Вас заарештує поліція.

Пам’ятайте, що неможливо виїхати із Шенгенською візою, а в країні призначення обміняти її на робочу. Така пропозиція є ознакою шахрайства з боку посередника.

Крок 9 Ще до виїзду зробіть ксерокопії вашого паспорта, візи, страхового полісу та будь-яких інших документів, пов’язаних із поїздкою. Тримайте їх у безпечному місці окремо від оригіналів. Крім того, залишіть копії своїм рідним та/або друзям в Україні. У випадку втрати оригіналів, копії документів значно пришвидшать процес встановлення Вашої особи. Також залишіть своїм рідним та/або друзям детальну інформацію про місце Вашого перебування за кордоном та інформацію про Вашого роботодавця.

Крок 10 Заздалегідь зберіть контактну інформацію Посольства України в країні, до якої збираєтесь, інших урядових та неурядових організацій, до яких Ви зможете звернутись по допомогу в скрутній ситуації. Якщо Ви маєте інформацію про існування та незаконну діяльність шахрайських фірм-посередників, що пропонують працевлаштування за кордоном,зверніться до Міністерства внутрішніх справ України: 0 (044) 254 76 04 (щопонеділка та щоп’ятниці з 16.00 до 20.00). За додатковою інформацією про роботу, навчання, виїзд за кордон, звертайтесь до Центрів консультування мігрантів. Консультанти Центрів безкоштовно нададуть Вам відповідну інформацію, зокрема, щодо процедур оформленнявіз, контактну інформацію посольств, організацій та державних установ, до яких Ви зможете звернутись в скрутній ситуації за кордоном; допоможуть розібратись в умовах трудового договору; перевірити, чи має посередник дозвіл на працевлаштування громадян України за кордоном; та за потреби зв’язатись з потрібними державними установами в Україні.

Загальні правила безпечних поїздок за кордон

Обережно з паспортом! Ніколи нікому не віддавайте свій паспорт, окрім як працівникам посольств, консульських установ та прикордонних пунктів пропуску. Це Ваш ідентифікаційний документ, і він повинен завжди бути у Вас.

Якщо Ви загубили свій паспорт за кордоном або ж його відібрали у вас силою,звертайтесь до посольства або консульства України у відповідній країні.

Зробіть ксерокопії всіх важливих документів! Ще до виїзду зробіть ксерокопії Вашого паспорта, візи, страхового полісу та будь-яких інших документів, пов’язаних із поїздкою. Тримайте їх у безпечному місці окремо від оригіналів.Крім того, залишіть копії своїм рідним та/або друзям в Україні.

Не виїздіть із країни, доки не отримаєте чіткої контактної інформації про місце, де Ви будете працювати, та про безпечне й надійне місце проживання.

Повідомте рідним та/або друзям про детальне місце свого перебування за кордоном, а також залишіть їм детальну інформацію про Вашого роботодавця.

Будьте готові до надзвичайних ситуацій! Занотуйте контактну інформацію посольства/консульства України в країні, до якої збираєтесь, і негайно зв’яжіться зі співробітниками відповідної установи в скрутній ситуації.

Обов’язково ознайомтесь з небезпекою торгівлі людьми. В Україні діють деякі злочинні групи, які продають людей у рабство за кордон під прикриттям обіцянок законного працевлаштування. Пам’ятайте, ніхто не захищений від таких небезпечних ситуацій. Зателефонуйте до Центрів консультування мігрантів і дізнайтеся більше, як мінімізувати ризик стати жертвою торгівлі людьми.

Кiлькiсть переглядiв: 0